Vad är en "kreativ byrå"?

bild som illustrerar kreativ byrå

Uttrycket kreativ byrå kommer från engelskans ”creative agency”. En kreativ byrå levererar olika former av kreativa tjänster och lösningar till företag och organisationer. Det kan handla om tjänster inom olika discipliner, såsom grafisk design, branding, copywriting, marknadsföring, reklam, webbutveckling, videoproduktion och andra kreativa områden.

Kreativa byråer kan ha lite olika inriktningar och specialiteter, men huvudsyftet med en kreativ byrå kan sammanfattas som att hjälpa sina kunder att utveckla och kommunicera sina idéer på ett visuellt och/eller textuellt tilltalande sätt. Det kan inkludera skapande av marknadsföringskampanjer, design av varumärkesidentitet, utveckling av webbplatser och appar, produktion av reklammaterial, skapande av innehåll för sociala medier och mycket mer.

Hur fungerar Monkey 17 som kreativ byrå?

Monkey 17 är en kreativ byrå som specialiserar sig på små och medelstora företag och som erbjuder det mesta i fråga om tjänster inom visuell, ditigal och textmässig kommunikation. Det innebär bland annat webbdesign, reklam, grafisk design, layout, trycksaker, copywriting, digital marknadsföring, korrekturläsning, fotografi, varumärkesdesign och förpackningsdesign. Våra lösningar är flexibla och vi anpassar oss efter kundens behov, budget och situation.

Vilka har nytta av en kreativ byrå?

Vilket företag som helst som behöver hjälp med sitt varumärkesbyggande, kommunikation eller marknadsförings- och reklamkampanjer. Kreativa byråer fokuserar på att hjälpa företag och organisationer att uppnå sina mål genom att förbättra deras möjligheter att nå ut, utveckla sina varumärken, implementera en skräddarsydd marknadsföringsstrategi. Den kan till exempel handla om att tillhandahålla digitala lösningar som webbdesign, trycksaker, loggor, illustrationer, varumärkesidentitet, skapande av innehåll och visuella element. De kreativa byråernas är ofta avgörande för att hjälpa företag att differentiera sig, bygga starka varumärken och engagera sin målgrupp på ett effektivt och meningsfullt sätt.

Många företag använder kreativa byråer eftersom det gör att de kan lägga ut det arbete de kanske inte har ett internt team för och för att få specifik expertis som inte är lätt att resurser för. Det är vanligt att företag vänder sgi till kreativa byråer för att få hjälp med att designa logotyper eller webbplatser.

Vad kan en kreativ byrå göra för dig?

Kreativa byråer kan erbjuda sin expertis inom en mängd olika områden relaterade till marknadsföring eller reklam. Detta kan vara allt från att skapa en engagerande varumärkeskampanj, utveckla en minnesvärd logotyp för ditt företag, planera vilka typsnitt du ska använda i olika sammanhang, webbdesign, e-postmarknadsföringskampanjer och mer.

Hur går det till?

När en klient anlitar en kreativ byrå, genomgår processen oftast flera steg. Det börjar oftast med att byrån sätter sig in i kundens behov, mål och förutsättningar. Därefter utvecklar byrån kreativa förslag vad gäller design, koncept och/eller text. Slutligen genomför byrån produktionen och implementeringen av det kreativa materialet.

Vilka är fördelarna med att anlita en kreativ byrå?

Det finns många olika fördelar med att arbeta med en kreativ byrå, men vad de alla har gemensamt är att de kan hjälpa företag att nå sitt önskade mål genom att förbättra kundupplevelsen samt kommunikationen med målgrupper genom kreativ design, varumärkesbyggande och en förbättrad användarupplevelse.

Några andra bra anledningar till att överväga att anlita en är: att ha en expert som hanterar vad som kan vara en komplicerad process, ha tillgång till ett etablerat nätverk av specialistresurser och fullservicemarknadsföring. Det kan handla om allt från att hjälpa dig att skapa en enhetlig och professionell kommunikation i alla dina olika kanaler, för att producera rätt varumärkesdesign och formge snyggt varumärkesmaterial som skiljer dig från konkurrenterna.

Vad är skillnaden mellan en kreativ byrå och en webbyrå?

Skillnaden mellan en kreativ byrå som Monkey 17 och en webbyrå är att en webbyrå vanligtvis fokuserar mer på marknadsföringsstrategi, leadgenerering, sökmotoroptimering och sökmotormarknadsföring enbart för digitala medier. Webbyråer fokuserar generellt enbart på din digitala strategi och marknadsföringsinsatser online. En kreativ designbyrå kommer å andra sidan att fokusera mer på helheltsbilden för dig och ditt varumärke, vad du står för och hur du interagerar med kunder i alla olika medier. Vi kan titta på faktorer som ditt typsnittsval, färgval och varumärkesprofil. En webbyrå kommer att titta på dina klick, digitala innehåll och kundräckvidd på webben.

Vad är skillnaden mellan en kreativ byrå och en reklambyrå?

Skillnaderna mellan en kreativ byrå och en reklambyrå är mer svårdefinierad och flytande, eftersom reklambyråer och kreativa byråers fokus och tjänster till stor del överlappar varandra. Faktum är att vi på Monkey 17 tidigare kallade oss för en reklambyrå, men vi kom fram till att ”kreativ byrå” bättre beskriver oss och våra tjänster. Kreativa byråer är mer involverade i skapandet av varumärket bakom företaget, medan reklambyråer oftast fokuserar mer på att hjälpa redan befintliga varumärken med olika typer av reklamkampanjer. Man kan säga att en kreativ byrå tar mer av ett helhetsgrepp vad gäller design, kommunikation och marknadsöring än en reklambyrå, som är mer specialiserad just på kommersiell reklam.

Vad kostar det att anlita en kreativ byrå?

Beroende på vilka tjänster du behöver kan kostnaderna variera kraftigt. Det finns många olika faktorer som spelar in, som till exempel vilken typ av arbete som behövs, hur mycket tid din kreativa byrå kommer att ägna åt ditt projekt och om det kommer att tillkomma några engångsavgifter eller inte (som till exempel att hyra en studio för att filma en video eller ta bilder). Alla uppdrag är olika och förutsättningarna skiljer sig åt från kund till kund. Med det sagt kan du gärna kasta ett öga på vår sida för prisexempel för olika typer av vanliga uppdrag.

Kom igång!

Välkommen att kontakta Monkey 17 om du har frågor eller behöver hjälp med kreativa tjänster inom webb, kommunikation, design, reklam och marknadsföring!

Föregående
Föregående

Är Instagram en bra marknadsföringskanal för företag 2024? Svar och tips.

Nästa
Nästa

Konsertaffischer hösten 2023