Är Instagram en bra marknadsföringskanal för företag 2024? Svar och tips.

Instagram fyllde 13 år nu i oktober och är idag en riktig jätte inom social media med sina 2 miljarder användare (världens sjätte största sociala media). Instagram drar också in hundratals miljarder kronor från annonsörer världen över. Men hur är det egentligen? Är Instagram en bra och effektiv marknadsföringskanal för företag år 2024?

Videoklipp istället för bilder

Instagram har förändrats mycket under de senaste åren, både vad gäller funktioner, algoritmer, vilka typer av inlägg som syns och hur lätt/svårt det är att nå ut och få följare. En tydlig trend är att Instagrams ägare Meta har försökt få Instagram att bli mer lik sin kinesiska konkurrent TikTok. Det betyder bland annat att det numer är rörliga bilder och videor som premieras istället för fotografier och bilder. Eftersom Instagram lanserades som en app för just fotografier och bilder har övergången till att bli mer videoklippdominerad väckt en hel del negativa reaktioner bland appens användare.

Algoritmerna styr

En annan förändring i appen är att den tidigare populära funktionen där användare med ett klick kunde gå in och se de senaste inläggen under en viss hashtag har tagits bort. Istället är det numer helt och hållet Instagrams algoritmer som väljer ut vad användarna får se i de olika hashtagflödena. Denna ändring gynnar större och redan etablerade Instagramkonton på mindre och nyare kontons bekostnad, samt gör det oerhört svårt för innehåll som Instagrams algoritmer valt bort att synas överhuvudtaget, förutom genom betalda annonser.

Likriktning och TikTokifiering

Mycket på grund av ovanstående förändringar har Instagram också blivit en betydligt mer likriktad plattform där det mesta av innehållet som visas för användarna ser ungefär likadant ut. Många användare vittnar också om att knappast något innehåll premieras mer av Instagrams algoritmer än videoklipp med unga kvinnor som dansar och mimar till populärmusik (en tydlig anpassning till TikTok). Självklart kan dock mängder av andra typer av innehåll också nå spridning med många visningar.

Är Instagram en bra marknadsföringskanal för företag år 2024?

Svaret på denna fråga beror mer än någonsin på 1) vilket företag eller organisation det handlar om, 2) vilken målgrupp man vänder sig till och 3) hur stora resurser man har. För många företag och organisationer är Instagram fortfarande ett utmärkt sätt att nå ut till potentiella kunder och andra målgrupper. Men det finns också väldigt många företag för vilka Instagram helt enkelt inte är värt att investera tid och pengar på.

Faktorer som gör Instagram till en utmärkt markandsföringskanal 2024

  • Om du har ett B2C-företag (företag som vänder sig till privatkunder). Med 2 miljarder användare säger det sig självt att det finns väldigt många potentiella kunder att nå ut till på Instagram.

  • Om du har stora resurser i fråga om tid och pengar för att lägga ner på att skapa innehåll och/eller annonser och sedan betala för att detta ska synas.

  • Om du redan har ett etablerat Instagram-konto med många och engagerade följare.

  • Om du har befintliga kunder till ditt företag eller medlemmar i din organisation som använder Instagram och som gärna vill följa dig på den plattformen.

  • Om du det du vill sälja eller om det budskap du vill nå fram med stämmer överens med den typ av innehåll som Instagrams algoritmer premierar.

Faktorer som gör Instagram mindre lämplig som markandsföringskanal 2024

  • Om du har ett B2B-företag (företag vars kunder är andra företag). Instagram har alltid lämpat sig bättre för B2C-företag än för B2B-företag. Denna tendens har förstärkts under senare år då det blivit svårare att bryta igenom Instagram-algoritmernas ”osynlighetsslöja”.

  • Om du är ett mindre företag med begränsad tid och resurser för att skapa innehåll och annonser på Instagram.

  • Om du inte redan finns på Instagram sedan tidigare eller om ditt befintliga Instagramkonto har få följare.

  • Om du det du vill sälja eller om det budskap du vill nå fram med inte passar in på den typ av innehåll som Instagrams algoritmer premierar.

Fördelar med att använda Instagram för dig som företagare

Bred räckvidd och ett stort antal användare
Med en 2 miljarder aktiva användare över hela världen är Instagram en plattform med en enorm räckvidd. Instagram ger en unik möjlighet att visa upp ditt varumärke för konsumenter i princip var de än befinner sig. Eftersom plattformen främst är visuell är det en naturlig plats att att fånga konsumenternas uppmärksamhet med hjälp av foto- och videoinnehåll. Och då även företag i slutändan består av individer kan detta även gälla B2B-företag som kan använda Instagram för att bli synliga och öka varumärkesmedvetenheten bland beslutsfattare i olika företag.

Förbättrad varumärkessynlighet och medvetenhet
I det konkurrensutsatta digitala landskapet är varumärkessynlighet ofta avgörande. Instagram är en kraftfull kanal för visuellt berättande, som gör det möjligt för företag att dela sin unika identitet genom kreativt och övertygande innehåll. Att utnyttja relevanta hashtags, användargenererat innehåll (UGC, som det brukar förkortas, utifrån engelskans user generated content) och möjligheterna till samarbeten med olika influencers är flera vägar att öka ett varumärkets synlighet på Instagram.

Bygga en skara lojala följare och främja kundengagemang
Instagram ger många möjligheter till engagemang, inklusive att svara på inlägg, delta i konversationer, vara värd för interaktiva omröstningar och skicka direktmeddelanden. Genom att strategiskt använda funktioner som “Instagram stories” och live-videor kan företag skapa kontakter med sin publik och främja en känsla av förtroende och lojalitet.

Nackdelar med att använda Instagram för dig som företagare

Investering i tid och resurser
Att upprätthålla en framgångsrik närvaro på Instagram kräver ett stort engagemang. Företag måste upprätthålla ett något sånär regelbundet inläggsschema för att engagera sin publik på ett effektivt sätt. Det genomsnittliga Instagram-företagskontot publicerar ett inlägg om dagen. Instagrams algoritm ger också en stor fördel till de användare som publicerar reels och stories. Innehållsskapande, publicering, övervakning av kommentarer och svar på meddelanden kräver med andra ord resurser – i fråga om tid eller pengar. Oftast båda. Det finns en inte obetydlig risk att det så att säga kostar mer än det smakar att som företagare försöka bygga en närvaro på Instagram.

Anpassning till algoritmändringar
Instagrams algoritm är dynamisk och föremål för ständiga uppdateringar, vilket påverkar synlighet och engagemang för ett företags inlägg och content. Att hålla sig synlig trots dessa förändringar kräver att företag kontinuerligt analyserar och justerar sin Instagramstrategi. Annars riskerar man att förlora sin synlighet och försämra sina möjligheter att nå önskade målgrupper på ett effektivt sätt på Instagram. Att anpassa sig till algoritmerna kan vara svårt och även detta kräver tid och resurser.

Press och stress
Många upplever en ökande press och stress av att närvara på Instagram. I de olika flödena på Instagram finns enorma mängder av fragmenterade med iögonenfallande innehåll och budskap och det är nästan omöjligt att inte jämföra sina egna inlägg, videor, reels, stories och annonser med vad andra gör. Det är lätt att känna att det alltid finns andra som är mer spektakulära, mer iögonenfallande, mer algoritmvänliga än vad du är. I en intressant och sevärd Youtubevideo med titeln “Why I’m quitting Instagram (Yes, even as an artist)” berättar konstnären och företagaren Louise om bland annat detta.

Slutsats

Ska man då som företagare satsa på Instagram eller inte? Det är i slutändan upp till dig som företagare. Instagrams popularitet och inflytande kan göra det till en lockande plattform för varumärkesmarknadsföring och engagemang. Beslutet att etablera en närvaro på Instagram måste dock anpassas till dina affärsmål och resurser och det är långt ifrån säkert att nyttan av en närvaro på Instagram är värd den tid och det arbete som går åt.

Vill du ha hjälp?

Vill du ha hjälp med digital markadsföring, annonsering eller varumärkesprofilering på och/eller utanför Instagram? Då är du varmt välkommen att kontakta Monkey 17!

Föregående
Föregående

Ny boklayout för S:t Tomas förlag

Nästa
Nästa

Vad är en "kreativ byrå"?