Därför bör du undvika Wordpress när du skapar din hemsida 2025

Under många årtionden var Kodak det marknadsledande företaget inom fotobranschen. Faktum är att vid slutet av 1900-talet hade Kodak uppemot 80% av marknaden! Men kanske blev Kodak till slut ett offer för sina egna framgångar. Uppenbarligen blev företagets ledning i alla fall alldeles för trygga och bekväma i sitt arbete, för när digitalkameran lanserades och blev populär i början av 2000-talet var Kodak mycket motvilliga till att anpassa sina produkter och sin affärsidé till de nya förutsättningarna. Konkurrenter som Fuji omfamnade däremot den tekniska utvecklingen och lanserade nya digitala produkter som konsumenterna efterfrågade. Som ett resultat gick det tidigare så dominanta Kodak i konkurs år 2012. Med tiden har Kodak blivit ett skolexempel på hur illa det kan gå för företag som inte följer med i utvecklingen och biter sig fast i en affärsidé som inte längre efterfrågas av kunderna. Företaget bakom webbplattformen WordPress verkar dock inte ha lärt sig läxan, utan riskerar att gå mot samma tråkiga slut som Kodak.

Sedan årtionden tillbaka har WordPress varit ett av världens mest populära verktyg för att bygga hemsidor. Länge var WordPress också det självklara valet för den som ville skapa en webbplats. Men idag, år 2025, ser verkligheten annorlunda ut. De senaste 10–15 åren har utveckligen gått snabbt framåt vad gäller förutsättningarna för att bygga hemsidor. Medan plattformar som Squarespace, Wix och andra har följt med i utvecklingen och erbjuder moderna, användarvänliga, säkra och flexibla lösningar, envisas WordPress med att stå fast vid en, vid det här laget, rejält föråldrad teknik. WordPress val att klamra sig fast vid lösningar som förvisso var nya och fräscha för 20 till 25 år sedan, men som idag känns hopplöst förlegade, gör att de (och framförallt deras kunder) tvingas kämpa med ett flertal strukturella problem som användare av moderna plattformar helt slipper. I slutändan gör detta att WordPress idag är ett sämre alternativ än i princip alla dess konkurrenter.

5 anledningar att undvika WordPress

1. Komplicerad hantering och användarovänlighet

Till skillnad från konkurrenter som bland annat erbjuder intuitiva drag-and-drop-lösningar, kräver WordPress ofta teknisk kunskap för att fungera optimalt. Installation av teman, plugins, uppdateringar och felsökning tar tid – och det kan snabbt kännas överväldigande för den som inte är expert på Wordpress och design-plugins som Elementor. Inlärningskurvan är brant. Oavsett om du själv arbetar med att uppdatera din hemsida i WordPress eller betalar någon annan för att göra det, så tar i storts sett varje moment betydligt längre tid än vad samma arbete skulle ta i en modern plattform. Och tid är som bekant pengar.

2. Säkerhetsproblem och konstant underhåll

Eftersom WordPress är baserat på öppen källkod och dessutom så pass spritt, är det ett vanligt mål för hackers. Du måste själv ansvara för säkerhetsplugins, uppdateringar och backup – något som till exempel Squarespace, Loopia och Wix sköter automatiskt bakom kulisserna, utan att du som webbsidans ägare behöver göra något överhuvudtaget.

3. Prestandaproblem och beroende av tredjepartsplugins

För att få den funktionalitet du behöver i WordPress måste du nästan alltid installera ett antal plugins. Men varje plugin innebär potentiella buggar, konflikter och sämre laddningstider. Andra plattformar erbjuder dessa funktioner som integrerade och optimerade delar av systemet. Som användare slipper du då externa installationer och extra krångel.

4. Design begränsas utan kodkunskap

WordPress har förvisso tusentals teman. Men att skapa en unik, professionell design kräver ofta anpassningar via kod eller specialkunskaper inom Elementor och andra plugins. Plattformar som Squarespace ger däremot full kontroll över design och animationer med ett visuellt gränssnitt som inte kräver kod.

5. Dolda kostnader och sämre användarstöd

WordPress är i grunden gratis – men det betyder inte att det i slutändan blir billigt för användaren. Hosting, premium-teman, plugins och säkerhetslösningar kostar pengar, och summan kan snabbt springa iväg. Blir det problem på någon front är du (eller den som sköter din hemsida) dessutom oftast hänvisad till olika online-forum och en myriad av olika plugin-leverantörers egna dokumentation. På exempelvis Loopia, Wix eller Squarespace får du istället en snabb, professionell support som ingår i priset. Som vi redan varit inne på under punkt 1 i denna text tar det också omotiverat mycket tid att rodda och arbeta i det komplexa, ointuitiva och föråldrade Wordpress-systemet. Och det kostar på – antingen i tid eller i pengar, som du skulle kunnat spendera betydligt bättre.

Undvik Wordpress och basera din webbplats på en annan plattform!

Det finns idag, år 2025, egentligen ingen rationell anledning att använda WordPress. Om du vill ha en hemsida som är enkel att skapa, underhålla och utveckla – med snygg design, säkerhet eller prestanda – bör du med andra ord använda en annan plattform. Medan andra plattformar har tagit klivet in i framtiden står WordPress kvar och stampar i samma lösningar som användes för 20–25 år sedan. Detta gynnar ärligt talat inte någon, utom möjligen alla de Wordpress-specialister som tjänar pengar på att hålla liv i sina kunders gamla hemsidor, med föråldrad och användarfientlig teknik.

 

Philip Jandovsky

Marknadsföringsspecialist, kreativ konsult och grundare av Monkey 17 Design & Reklam ab.


Mer om webbdesign

Här kan du läsa mer om hur Monkey 17 kan hjälpa dig med webbdesign.

Vill du ha hjälp?

Vill du ha hjälp med webbdesign eller något annat rörande din hemsida/webbplats? Då är du varmt välkommen att kontakta oss!

Föregående
Föregående

5 vanliga misstag småföretag gör i sin digitala marknadsföring – och hur du undviker dem

Nästa
Nästa

Vad är ”entity-baserad SEO”?