Så ser du om en text är AI-genererad

I och med det utbredda användandet av ChatGPT och andra AI-tjänster blir det allt vanligare att stöta på AI-genererade texter i olika sammanhang. Trots att AI:s förmåga att generera texter är imponerande, så är det ofta ganska lätt att se vilka texter som är skrivna av en människa och vilka som genererats av AI. Här är åtta konkreta tecken på att en text är AI-genererad. Är du du uppmärksam på dessa kan du oftast lätt genomskåda en AI-text.

1. "Det är inte bara X, utan även Y"

När AI genererar text om något använder den väldigt ofta formuleringar som "är inte bara X, utan även Y" för att beskriva idéer, koncept och föremål. Till exempel som följande mening, genererad av ChatGPT: "En iPhone är inte bara en telefon, utan även en enastående teknisk landvinning som kombinerar kommunikation, underhållning och produktivitet i en och samma eleganta enhet." Denna mening innehåller även ett annat skrivgrepp som används flitigt av AI, nämligen tretalet.

2. Tretal

En klassisk och populär retorisk figur är att presentera tre exempel, argument eller fraser i följd för att skapa en rytm och betona ett budskap. Det är absolut inget fel i detta. Människor föredrar ojämna tal i de flesta sammanhang, vare sig det gäller uppräknade exempel i en text eller tavlor på en vägg. AI-genererade texter har dock en tendens att överanvända detta grepp. Ofta struktureras exemplen dessutom upp som punktlistor.

3. Många tankstreck (och långa tankstreck i engelsk text)

Tankstreck (–) tenderar att vara mycket vanligt förekommande i AI-genererade texter, där de ofta markerar bisatser. De flesta människor i Sverige använder dock inte tankstreck särskilt ofta när de skriver. Oftast används istället kommatecken, eller helt enkelt en punkt följd av en ny mening. AI verkar dock dras åt tankstrecken. I engelska texter använder AI dessutom ofta det långa tankstrecket ("m-dash" på engelska): —. Det långa tankstrecket är väldigt sällsynt i texter skrivna av människor och därför en av de tydligaste signalerna att en engelskspråkig text är AI-genererad.

4. Ett nästan (men inte helt) mänskligt tilltal

AI-genererad text kan ofta kännas lite "off" på ett sätt som inte är helt lätt att sätta fingret på. Det är helt enkelt något som gör att den inte riktigt känns riktigt naturlig. I många fall kan det handla om att texten använder ovanligt många (och omotiverade) superlativer. Det kan också vara ord som förvisso inte alls är fel, men som inte känns helt naturliga i sammanhanget. Därutöver kan det vara att den AI-genererade texten på ett lite onaturligt sätt upprepar sin poäng fler gånger än motiverat, eller förklarar saker som för de flesta människor inte behöver någon förklaring. Det kan dels leda till ett lite märkligt tilltal och dels till stora mängder text som egentligen inte säger så mycket. Det rör sig helt enkelt om ett sätt att skriva och ett sätt att uttrycka sig som få människor använder och som därför känns en aning konstlat för de flesta läsare.

5. Överdrivet positiv och inställsam ton

AI-generad text har många gånger en tendens att vara omotiverat berömande och översvallande positiv. De flesta som använt ChatGPT torde i alla fall vid något tillfälle ha noterat att den väldigt ofta bakar in uttryck som "mycket bra fråga" eller en "utmärkt idé" i sina svar, trots att det kanske inte riktigt är motiverat. Intrycket av AI-genererade texter av denna typ blir därför att de är onaturligt glättiga och inställsamma.

6. Konstiga analogier och liknelser

Vi människor gillar att använda liknelser och analogier när vi talar, skriver och berättar saker för andra. Ofta är det för att bättre kunna illustrera föremål och företeelser för de människor som läser eller lyssnar. Andra gånger används liknelser och analogier för att förstärka en poäng i en argumentation och ibland för att få in lite humor i texten eller samtalet. Detta har olika AI-modeller snappat upp, men deras analogier saknar ofta kontext och känns därför inte sällan forcerade, konstiga eller malplacerade.

7. Avsaknad av personliga erfarenheter och referenser

När vi människor berättar något eller kommenterar något så brukar vi oftast referera till egna åsikter, erfarenheter, känslor och upplevelser. En man som pratar om naturupplevelser kanske slänger in en liten anekdot om när han själv var på safari i Tanzania. En kvinna som pratar om politik berättar kanske om hur hon kände sig när hon för första gången ställde sig i talarstolen i regionfullmäktige. AI-texter saknar generellt denna typ av personliga inslag utan staplar gärna opersonliga (gärna tre) exempel på varandra. Ordet "jag" saknas många gånger helt i AI-genererade texter, medan de flesta människor skulle referat till sig själva, sina egna erfarenheter och sina egna intressen i en motsvarande text.

8. "Slutsatser" när inga slutsatser behövs

När ChatGPT förklarar/berättar om ett ämne följer den generellt sätt ett visst upplägg och ett visst mönster, som illustrerats i exemplen ovan. Ofta avslutas upplägget med ett stycke under rubriken “Slutsats” – vare sig en slutsats är motiverad eller inte i sammanhanget. Allt som oftast innehåller texten under "Slutsats"-texten inte ens någon egentlig slutsats, utan är mer ett allmänt slutord. Ungefär som det jag skrivit precis här nedanför.

Kort sagt…

Givetvis är inget av tecknen ovan ensamt eller i sig ett bevis för att en text är AI-genererad. Men om en text innehåller flera av dessa kännetecken så finns anledning att misstänka att det är en AI som ligger bakom.

 

Philip Jandovsky

Marknadsföringsspecialist, kreativ konsult och grundare av Monkey 17 Design & Reklam ab.

Nästa
Nästa

Marknadsföringstrender att hålla koll på just nu – och vilka du kan ignorera